Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta: a nemzetközi hangulat miatt a BUX-index kisebb mértékű csökkenésére számít nyitáskor. A nap folyamán a magyar részvénypiac vélhetően a nemzetközi piacokat követi majd. 
A befektetők az Európai Központi Bank (EKB) délutáni kamatdöntő ülésére figyelnek, az elemző szerint ha az EKB a monetáris szigorítás irányába mutató nyilatkozatot ad, akkor az jó hatással lehet a banki részvényekre, így az OTP-re is.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárja szerint a BÉT-en a délelőtti kereskedésben emelkedés várható.

A piaci szereplők az EKB kamatdöntő ülésére, valamint azt követően Mario Draghi, az EKB elnökének sajtótájékoztatójára figyelnek. Az európai részvénypiacok, beleértve a magyar tőzsdét, és az ázsiai piacok is pozitív hangulatban várják az EKB ülését.

Arról is beszámolt, hogy a Mol szerdán közölte részvényfelaprózásának lebonyolítási rendjét, amely szerint az 1000 forint névértékű Mol törzsrészvényekkel a BÉT-en utoljára szeptember 25-én lehet kereskedni, a 125 forint névértékű törzsrészvényekkel pedig szeptember 26-án kezdődik a kereskedés. Az átalakítás folyamata automatikus, a részvényeseknek a társasági eseménnyel összefüggésben nincs tennivalója. A Mol-részvények kereskedelmét szeptember 26-tól szeptember 28-ig technikai okok miatt felfüggesztik majd a Varsói Értéktőzsdén.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 142,76 pontos, 0,38 százalékos emelkedéssel, 37 878,86 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 6,3 milliárd forint volt. A Mol 50 forinttal, 0,21 százalékkal 23 625 forintra erősödött, 832,3 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 75 forinttal, 0,72 százalékkal 10 450 forintra nőtt, forgalmuk 3,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,41 százalékkal 486 forintra emelkedett, forgalma 145,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 4 forinttal, 0,06 százalékkal 6594 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti)