Az európai piacok erősen zártak hétfőn és a kedvező amerikai feldolgozóipari adatok további lendületet adtak a kereskedésnek Ázsiában, később azonban elrontotta a hangulatot, hogy Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Japán irányába. A kínai tőzsdéken az elmúlt napok erősödése után folytatódott a korrekció, és a befektetők amúgy is tartózkodók, mert az amerikai tőzsdék kedden a nemzeti ünnep miatt zárva tartanak.

Hétfőn erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,88 százalékkal, a DAX 1,22 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,47 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 1,43 százalékkal ment föl.

Az olaj jegyzése nyolc napi emelkedés után kissé csökkent, főleg mert az amerikai tőzsdei szünnap előtt a befektetők zárták pozícióikat. Az északi-tengeri Brent minőség hordójának ára 27 centtel 49,41 dollárra, az amerikai West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 24 centtel 46,83 dollárra süllyedt.

Az arany ára valamivel elmozdult héthetes mélypontjáról. A befektetők körében aggodalmat váltott ki az újabb észak-koreai rakétakísérlet, és erősödött a mentsvár befektetési eszköz iránti keresletet. A fém unciáját (31,104 gramm) kedd reggel 1223,08 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal magasabban, mint hétfő este. Hétfőn az arany jegyzése 1,7 százalékkal november óta a legnagyobb napi esést produkálta, és május 11. óta a legalacsonyabbra, 1218,31 dollárra süllyedt.

(Forrás:bankszektro.hu, mti/Fotó:mti)